Wat vinden de leden van Provero?
Het DSO zal gaan voorzien in een krachtige centrale viewer. Daarnaast zullen allerlei typen data – waaronder planinformatie – via API’s downloadbaar zijn vanaf het DSO, voor gebruik in ‘eigen’ applicaties. Op het DSO zullen alleen de plannen (wijzigingsbesluiten) die formeel in procedure zijn gebracht en die zijn vastgesteld zichtbaar zijn. Plannen in voorbereiding zullen niet op het DSO zichtbaar zijn. Het besloten ‘samenwerken aan plannen in voorbereiding’ is niet binnen de scope van het huidige DSO. Samenwerken aan vergunningen is dit al wel.
Toch is er behoefte aan het (al dan niet besloten) kunnen delen van plannen (zeker die in voorbereiding) binnen de organisatie van het bevoegd gezag, maar zeker ook met overige stakeholders. Ten tijde van de Wro werd hier invulling aan gegeven d.m.v. separate ‘planviewers’ of – ook heel praktisch – d.m.v. het rondsturen of beschikbaar stellen van PDF’s.
Omdat deze vraag breed binnen het werkveld speelt, heeft Provero een korte enquête gehouden die via de nieuwsbrief bekend is gemaakt. Na een week hebben zeven leden de enquête ingevuld. Dit levert het volgende eerste beeld op met betrekking tot de Omgevingsplanviewer. U kunt nog tot 25 mei a.s. reageren op de enquête!
- 85% van de respondenten is van mening dat het voor het bevoegd gezag noodzakelijk is om te beschikken over een separate, ‘eigen’, planviewer.
- 57% van de respondenten vindt het ongewenst dat het delen van planinformatie in het kader van de Omgevingswet plaatsvindt op basis van PDF, maar denkt dat het wel aanvullend kan worden ingezet. 29% van de respondenten vindt het onmogelijk om hiervoor gebruik te maken van PDF, omdat naar hun mening de nieuwe complexiteit zich niet laat vangen in PDF.
- 57% van de respondenten stelt dat elk bevoegd gezag voor het ontsluiten van planinformatie –naast de centrale viewer- moet beschikken over een separate planviewer. 29% geeft de voorkeur aan een eigen viewer die tekst en gebieden in samenhang kan laten zien.
Toen wij de respondenten vroegen naar hun mening over de separate planviewer, waren de reacties als volgt:
- Een generieke GIS-viewer kan niet omgaan met de complexe data van omgevingsdocumenten, bijvoorbeeld: heeft geen mogelijkheden van tekst naar kaart en vice versa om een omgevingsdocument te raadplegen
- Tekst en gebieden in samenhang kunnen laten zien, is een minimale vereiste. Verder moet er in de viewer ook goed de kaartverschillen getoond kunnen worden in ontwerpfase zodat men kan zien waar er aanpassingen zijn. Een plan/wijziging moet ook afgeschermd kunnen worden in beginfase voordat het ter visie gaat of vastgesteld wordt. Viewer moet naast voor de burger ook geschikt zijn voor professionals, aan hand van bijvoorbeeld hele inhoudsopgave document in plaats van alleen selecties.
- DSO viewer is niet goed genoeg voor intensief professioneel gebruik die goed weten wat ze zoeken en bijvoorbeeld kaartbeeld vanuit inhoudsopgave aan willen kunnen zetten. Ook prik op de kaart en terugmelding wat er op die locatie nog meer aan gebieden binnen het document wordt gevonden. Wat ook gemist wordt, is een samenwerkruimte voor planvorming of afgeschermd deel waar gebieden in Omgplan en Omgverordening op elkaar afgestemd kunnen worden.
- Weinig vertrouwen in gebruiksvriendelijkheid voor (professionele) gebruikers/ mogelijkheden DSO op moment van inwerkingtreding. Planinformatie moet al voor besluitvorming zichtbaar zijn voor bijvoorbeeld bestuurders, dus voordat deze als ontwerp of vastgestelde versie in het DSO komt.
- Sluit aan op het werkproces, waarbij ook controle op het plan plaats moet vinden.
- Het zou wel erg praktisch zijn wanneer er een kopie van de productie-omgeving beschikbaar zou zijn (soort testomgeving) waarin je ontwerpdocumenten zou kunnen delen.
Comments are closed.